Gilles Hondius

Een Leven van Passie voor Architectuur, Cultuur en Reizen

Gilles Hondius werd geboren op 18 mei 1945 als tweede zoon van Jacobus Johannes Ewoud Hondius en Johanna Hermina Swart. Hij had twee oudere broers en zussen uit een eerder huwelijk van zijn vader. Gilles werd vernoemd naar zijn oom, Gilles Duuring, een verzetsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam.

Academische Carrière en Passie voor Architectuur

Gilles studeerde Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Zijn liefde voor cultuur en cultuurhistorie leidde tot een sterke betrokkenheid bij het behoud van architectonisch erfgoed. Met veel toewijding zette hij zich in voor het behoud van het 19e-eeuwse Van Stolkpark in Den Haag. Dankzij zijn inspanningen werd het verval van de wijk gestopt, werden de prachtige huizen gerestaureerd en kreeg het park de status van Beschermd Stadsgezicht.

Professionele Loopbaan

Na zijn studie begon Gilles in de jaren ’70 te werken bij de NACO (Netherlands Airport Consultants). Hij speelde een sleutelrol in de vormgeving van stationsgebouwen, vliegvelden, hangars en pieren. Zijn ontwerpen waren functioneel en sober, maar tegelijkertijd inventief. Gilles stond bekend om het ontwikkelen van logische bewegwijzeringssystemen die de gebruikerservaring verbeterden.

Zijn samenwerking met de gerenommeerde Engelse architect Lord Norman Foster was een hoogtepunt in zijn carrière. Samen werkten zij onder andere aan de bewegwijzering van de Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) en aan de uitbreiding van de luchthaven van Beijing in aanloop naar de Olympische Spelen in 2008. In 1991 trad Gilles toe tot de directie van NACO, waar hij een belangrijke bijdrage leverde aan internationale projecten.

Liefde voor Engeland en Reizen

Gilles koesterde van jongs af aan een sterke voorliefde voor Engeland, waar hij zoveel mogelijk verbleef. Zijn werk bracht hem naar bijna alle uithoeken van de wereld, en ook na zijn pensionering in 2007 bleef hij veel reizen.

Naast zijn passie voor reizen besteedde hij tijd aan het archiveren van de familiegeschiedenis van de Hondius-familie, die bekend staat om hun cartografische werken uit de 16e eeuw.

De Gilles Hondius Foundation

In maart 2004 richtte Gilles de Gilles Hondius Foundation op door een aanzienlijk kapitaal te doneren. Twintig jaar lang ondersteunde de stichting gul allerlei culturele initiatieven. Zijn bijdrage aan cultuur en erfgoed werd alom gewaardeerd.

Onderscheidingen

Voor zijn verdiensten, zowel als oprichter van de Gilles Hondius Foundation als voor zijn bijdrage aan het Nederlandse bedrijfsleven, werd Gilles in 2019 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gilles Hondius laat een nalatenschap na van architectonische visie, culturele betrokkenheid en een levenslange passie voor reizen en geschiedenis. Zijn werk en inspanningen blijven een inspiratie voor velen.

Geschiedenis Stichting Gilles Hondius Foundation

De Gilles Hondius Foundation (GHF) werd opgericht op 23 maart 2004. Enkele jaren daarvoor kwam de stichter en naamgever, ir. Gilles Hondius, via zijn in Frankrijk wonende broer en schoonzuster, dr. Frits Hondius en mr. Johanna Hondius-Hoogenstraaten, in contact met de Oekraïense violist Dima Tkachenko, destijds student aan de Royal Guildhall School of Music and Drama in Londen.

Dima overtuigde de voorzitter van het Goodenough College in Londen om zich in te zetten voor de organisatie van een internationale competitie voor jonge violisten in het Verenigd Koninkrijk. Gilles werd uitgenodigd plaats te nemen in de Advisory Board. Dit leidde tot de oprichting van de eerste Benjamin Britten International Violin Competition in 2004, gevolgd door een tweede editie in 2008. De voldoening die Gilles haalde uit het ondersteunen van dit project, inspireerde hem tot het oprichten van een eigen stichting die artistieke projecten en wetenschappelijke initiatieven financieel zou kunnen ondersteunen.

Groei en Impact

Na een wat aarzelend begin is de Gilles Hondius Foundation inmiddels een begrip geworden, onder andere bij muziekgezelschappen, schrijvers en historici. Zo ondersteunde de stichting recentelijk de heruitgave van de eerste editie van het boek Extaze, Een boek van geluk van Louis Couperus, met illustraties van Carel de Nerée tot Babberich, in het kader van het Couperusjaar.

Ook ondersteunde de foundation het Utrechts Klokkenluidersgilde bij de plaatsing van een nieuwe luidklok in de Geertekerk in Utrecht. In 2024 droeg de foundation bij aan diverse projecten, zoals de opera Macbeth van Giuseppe Verdi uitgevoerd door Opera Festa in de Marekerk in Leiden, de voorstelling Little Women door Paperkite Productions in het DeLaMar West, en het passieconcert Mater Dolorosa van het Brabants Kamerkoor. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele projecten die de stichting mogelijk heeft gemaakt.

Steun aan Ruim 400 Projecten

Sinds de oprichting heeft de Gilles Hondius Foundation meer dan 400 projecten financieel ondersteund, zowel in Nederland als daarbuiten.

Het Verlies van Gilles Hondius

Het onverwachte overlijden van Gilles Hondius op 23 januari 2024 heeft het bestuur van de Gilles Hondius Foundation diep getroffen. Dankzij de nalatenschap van haar naamgever kan de stichting echter nog vele jaren bijdragen aan kunst en cultuur, zodat steeds meer mensen hiervan kunnen blijven genieten.